Led 102019
 

V loňském roce, tedy 2018, Moravskoslezský kraj vypsal poprvé v historii dotace speciálně zaměřené pro sbory dobrovolných hasičů s názvem „Program na podporu dobrovolných hasičů v roce 2018 (KH/01/2018)“.

V rámci tohoto dotačního programu byly poskytovány dotace na projekty zaměřené na činnost pobočných spolků hasičů, na podporu požárního sportu, prezentace požární ochrany veřejnosti, udržování hasičských tradic, informování o historii hasičstva a zachování historické požární techniky. Důvodem podpory daného účelu je přispět k rozvoji dobrovolného hasičstva v Moravskoslezském kraji.

Minimální výše dotace na projekt byla 10 000,- Kč a maximální výše dotace na projekt pak až 80 000,- Kč, přičemž každý sbor mohl podat až 3 žádosti o tuto dotaci.

Jednou z hlavních podmínek byla spoluúčast na financování požadovaných projektů, a to ve výši minimálně 10%.
Doručené žádosti pak byly následně vyhodnoceny a bodovány dle předem stanovených kritérií, přičemž právě daná výše spoluúčasti byla jednou z nich. A pokud se spoluúčast zvýšila na 30%, získal žadatel vyšší bodové ohodnocení.

Náš sbor této možnosti samozřejmě využil a zaslal na kraj celkem 2 žádosti. První z nich byla na pořízení nové časomíry a výši spoluúčasti jsme zvolili 30%. Druhá žádost pak byla na úpravu stávajícího čerpadla PS 12. Zde byla spoluúčast stanovena na 10%.

Příjemnou zprávou tedy pro nás následně bylo, že obě naše žádosti byly schváleny dotace přiděleny. Proto jsme následně provedli jak nákup nové časomíry, tak i úpravu stávajícího čerpadla.
Největší radost máme samozřejmě z nákupu nové časomíry, která byla zakoupena od firmy TRV elektronik a jedná o časomíru speciálně vyrobenou pro požární sport. Součástí této časomíry je pak i sada čidel pro běh na 60m respektive 100m. A v neposlední řadě i program do PC, který by měl usnadnit agendu soutěžních družstev a jejich dosažených časů. Dále jsou součástí velký displej, který doplňují dva menší, které je možné umístit u terčů, takže běžci na proudech budou mít výborný přehled o svém čase.

Rovněž ale i úprava stroje, kterou provedla firma Válek Autosport je pro náš sbor velkým přínosem, jelikož technický stav stávajícího čerpadla již vyžadoval nutné investice. Takže jsme tímto získali stroj, který budeme moci s jistotou využít nejen při trénování požárního útoku, ale rovněž jej využít na námi pořádaných soutěžích, kde se vychází z jednotného stroje.

Dovolím si tedy touto cestou poděkovat vedení Moravskoslezského kraje za vypsání této dotace a tím skutečně podpořit sbory dobrovolných hasičů působících v našem kraji.

 

 

dav

 Zanechat komentář

(vyžadováno)

(vyžadováno)

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..