Led 032020
 

V loňském roce, tedy 2019, Moravskoslezský kraj vypsal již podruhé dotace speciálně zaměřené pro sbory dobrovolných hasičů s názvem „Dotační program na podporu sborů dobrovolných hasičů v roce 2019 (KH/01/2019)“.

V rámci tohoto dotačního programu byly poskytovány dotace na projekty zaměřené na činnost pobočných spolků hasičů, na podporu požárního sportu, prezentace požární ochrany veřejnosti, udržování hasičských tradic, informování o historii hasičstva a zachování historické požární techniky. Důvodem podpory daného účelu je přispět k rozvoji dobrovolného hasičstva v Moravskoslezském kraji.

 

Minimální výše dotace na projekt byla 10 000,- Kč a maximální výše dotace na projekt pak až 80 000,- Kč, přičemž každý sbor mohl podat až 3 žádosti o tuto dotaci.

Jednou z hlavních podmínek byla spoluúčast na financování požadovaných projektů, a to ve výši minimálně 10%.

Doručené žádosti pak byly následně vyhodnoceny a bodovány dle předem stanovených kritérií, přičemž právě daná výše spoluúčasti byla jednou z nich. A pokud se spoluúčast zvýšila na 30%, získal žadatel vyšší bodové ohodnocení.

Náš sbor této možnosti samozřejmě využil a zaslal na kraj celkem 3 žádosti. První z nich byla na pořízení terčů pro požární sport. Druhá žádost pak byla na pořízení vybavení pro požární sport a třetí žádost pak na pořízení dobových uniforem pro naše veterány.

Našim žádostem ale nebylo vyhověno. Dle vyjádření bylo podáno velké množství žádostí od dalších sborů a rozpočet na to nestačil. Pak ale došlo úřadem k navýšení rozpočtu a následně tím i k vyhovění našich dotací. Věřte, že toto nás velmi potěšilo, protože jsem se již smiřovali s tím, že žádné peníze neobdržíme.

Proto jsme následně rozjeli plánované pořizování a jednání s krejčím o výrobě nových uniforem.

Co se týká vybavení pro sport, tak zde to bylo jednoduché, protože součástí žádosti o dotaci je i přesný rozpis požadovaného vybavení. Takže stačilo vše jen objednat. U uniforem to ale tak jednoznačné nebylo. Co bylo ujednáno dopředu, byla jen cena a obecný vzhled uniformy. Po studování dobových fotografií a konzultaci se sběrateli jsme nakonec navrhli vzhled nové uniformy, aby mohla být jejich výroba zahájena. A dnes jsme již hrdými vlastníky nových uniforem, které všem představíme u příležitosti oslav 120. let od založení našeho sboru, které proběhnou letos v létě.

Závěrem si dovolím touto cestou poděkovat vedení Moravskoslezského kraje nejen za opětovné vypsání této dotace, ale i za neplánované navýšení rozpočtu a tím skutečně podpořit sbory dobrovolných hasičů působících v našem kraji.

Děkuji.

David Janta,  Starosta SH ČMS – Sbor dobrovolných hasičů Kravaře

 Zanechat komentář

(vyžadováno)

(vyžadováno)

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..