Bře 162013
 

veteran 2012_1Rok 2012 byl pro naše družstvo Veteránů SDH Kravaře zlomový.Do tohoto roku jsme se účastnili prakticky pouze naší domácí soutěže VETERÁN CUP a jen zřídka jsme zajeli na soutěž jinou, například na veteránskou soutěž do Hněvošic, Malých Hoštic či Olešnice, na jižní moravě.Ale právě v roce 2012, začala s významným přispěním našeho hasičského starosty Valtra Harazima, pod záštitou Okresního sdružení hasičů v Opavě,  fungovat Okresní liga veteránů. A právě rok 2012 byl prvním ročníkem této soutěže.

Vedle našeho SDH se do uspořádání soutěží, v rámci této ligy, zapojilo ještě dalších 5 sborů, kdy každý sbor uspořádal jednu soutěž. Naše SDH se zúčastnilo všech těchto soutěží a jak nám to šlo, můžete posoudit níže:

23.6.2012 – ŠTÍTINA

První soutěží okresní ligy byla soutěž u našich sousedů, na Štítině.  Tak jako prakticky na všech soutěžích, čekaly nás dva pokusy. První kolo se soutěžilo se strojem PPS 12 a druhé kolo jsme měli absolvovat se strojem PS 8. Zpestřením pak bylo „Okno“ které čekalo na dráze a muselo ho překonat 5 soutěžících z každého družstva. Malou změnu v organizaci soutěže způsobila technická závada na stroji PS 8, takže nakonec se soutěžilo jen s „dvanáctkou“. Naši veteráni se na této soutěži teprve hledali a po zaváhání v druhém kole jsme obsadili 6 místo, ze 7 zúčastněných družstev.

24.6.2012 – KYJOVICE

Sotva jsme se vyspali z první soutěže, hned jsme se vydali do Kyjovic, kde nás čekalo druhé kolo Okresní ligy veteránů. I zde se běžely dva pokusy, přičem zpestřením této soutěže byla bariéra o výšce 0,8 metrů, tedy tzv. příčné břevno, které po startu museli překonat všichni členové. Tato překážka se nám stála osudnou v druhém kole, kdy Milan Deutsch (proudař) při jejím překonávání uklouzl, což mělo za následek „rozhození“ nejen jeho osoby, ale bohužel i strojníka Valtra Harazima, který následkem této příhoda opomenul zapojit spoje u hadic „B“, což nás stálo drahocené sekundy a bohužel i lepší umístění. Nakonec jsme na této soutěži skončili až 8, z 9 mužstev a pomalu ale jistě jsme se uhnízdili na chvostu tabulky celé ligy, což nás na začátku soutěže ani nenapadlo.

14.7.2012 – PALHANEC

Červencová soutěž se konala na Palhanci. Zde se soutěžilo se strojem PPS 12 a zvlážností této soutěže bylo nasávání z přírodního zdroje. Ani zde jsme nijak zvlášť nazazářili a výsledkem bylo opět 6 místo, z 8 soutěžících.

18.8.2012 – KRAVAŘE

A nastala námi dlouho očekávaná domácí soutěž. Na tuto jsme se připravovali opravu usilovně a věřili jsme, že případný úspěch v této nás posune do vyšších pater tabulky. Podstatou okresní ligy totiž je to, že první družstvo získává tolik bodů, kolik je zúčastněných družstev a my jsme věřili, že k nám přijede družstev opravdu hodně, což se nakonec i potvrdilo, neboť zavítala rekordní účast  16 družstev. Věřili jsme tedy, že si ziskem dostatečného počtu bodů pomůžeme při cestě vzhůru.  Mysleli jsme si, že našim ambicím nahrává i to, že provedení naší soutěže si prakticky nikdo nemůže natrénovat (výjma našeho družstva), neboť se soutěží se starou koňskou stříkačkou, tedy s pohonem ruční síly, a závěr disciplíny je zpestřen ještě přenosem raněné bečky, tedy prázdného sudu piva na nosítkách. Naše družstvo mělo toto vše natrénováno z minulých 11 respektive 12 ročníků a tak jsme si věřili opravdu hodně. Po prvním kole jsme skončili na druhém místě a to nás „ujistilo“ v tom, že námi nastoupená cesta je opravdu ta správná. Bohužel v druhém kole se prakticky všechna družstva, výjma našeho družstva, zlepšila a jelikož se hodnotil lepší čas, tento kiks v druhém kole nás odsunul na pro nás v tomto ročníku prokleté 6 místo.

15.9.2012 – MALÉ HOŠTICE

Tento den nás čekala předposlední soutěž v rámci ligy. Věděli jsme, že na umístění na bedně již prakticky nemáme šanci, ale chtěli jsme opustit dosavadní šestou příčku a dostat se alespoň na bramborovou pozici v celkové tabulce ligy. Zvláštěností této soutěže bylo, že se po startu muselo vběhnout do simulované „hasičské zbrojnice“, tam sebrat nářadí a vydat se na trať. A druhým zpestřením bylo to, že první kole se soutěžilo se strojem PPS 12 a druhé kolo s americkou 18. Po malém zaváhání v prvním kole, kdy se nám podařilo „hasičárnu“ prakticky zbourat, jsme se s nástrahami trati vyrovnali celkem dobře a po absolvování druhého kola, které jsme pro technickou závadu na nářadí opakovali, jsme nakonec obsadili 4 místo. To nás sice, před poslední soutěží ligy,  definitivně pohřbilo o boj o medailové umístění, v nedohlednu byl i zisk 4 příčky, ale upevnili jsme si 6 místo a pouze bod nás dělil o místo o patro výš.

22.9.2012 – CHLEBIČOV

Tento den nás čekalo poslední kolo 1. ročníku Okresní ligy veteránů a všichni zúčastnění i přihlížející se měli opravdu na co těšit. Před startem totiž bylo jasné, že na této soutěži se svedou nelítostné boje o celkové umístění, zvláště boj mezi do této chvíle suverénem celé ligy, družstvem Štítiny (44 bodů)  s doposud druhým družstvem ze Slavkova (43 bodů) o vítěze ligy, ale také boje o třetí místo mezi hasiči z Kylešovic a Malých Hoštic, kteří měli svorně 31 bodů a v neposlední řadě i boje o konečné páté místo mezi SDH Kyjovice (25 bodů) a našim družstvem (24 bodů).  Soutěž byla napínavá do posledního okamžiku. Soutěžilo se se strojem PS 8 a raritou této soutěže bylo to, že po sestřiknutí prvních terčů se nastavilo útočné vedení o jednu hadici „C“ a družstva musela sestřiknout i druhý terč a až tímto končil čas útoku. Nakonec tato soutěž zamíchala celkovým pořadím do té míry, že vítězství v této soutěži pomohlo hasičům ze Slavkova překonat dosavadního lídra ze Štítiny, který skončil na této soutěži až na 3 místě,  a Okresní ligu vyhrát. Kylešovice si druhým místem v této soutěži upevnil celkovou třetí příčku a našemu družstvu se díky čtvrtému místu podařilo přeskočit v celkovém hodnocení družstvo Kyjovic a zaujmout pátou příčku.

A jak to vypadalo v číslech, si můžete přečíst v této tabulce:

Štít. Kyj. Palh. Krav. M.Hošt. Chleb. Bodů celkem Konečné pořadí
Slavkov 6 8 5 15 9 9 52 1.
Štitina 7 6 8 16 7 7 51 2.
Kylešovice 0 9 7 7 8 8 39 3.
Malé Hoštice 5 5 4 13 4 5 36 4.
Kravaře 2 2 3 11 6 6 30 5.
Kyjovice 1 7 6 6 5 3 28 6.
Palhanec 3 4 2 4 2 4 19 7.
Chlebičov 4 3 1 3 1 2 14 8.

poznámka k tabulce: Vítěz soutěže získává nejvíce bodů, přičemž počet bodů záleží na počtu zúčastněných družstev.

ZÁVĚREM:

Závěrem můžeme říci jen tolik, že první ročník se mezi hasičskými veterány setkal s velkým ohlasem a nadšením.  Z počátečního stavu 7 družstev se nakonec aktivně do soutěží zapojily ještě dvě družstva a výsledkem bylo i to, že pro příští rok se naše liga rozšíří o další soutěž, ve Slavkově.  Více soutěží v rámci ligy nechceme pořádat, aby celá tato myšlenka nezevšedněla a také s ohledem na přesycenost dalších hasičských soutěží v kategorii žáků, dorostu i mužů.

Složení družstva Veteránů SDH Kravaře v roce 2012:

Základ tvořili: 

Vedoucí družstva: Martin Hahn a jeho členové: Radim Bezděk, Zbyněk Bezděk, Milan Deutsch, Radek Glabasnia, Valter Harazim,  Karel  Malchárek, Milan Řehulek,

Pomáhali nám:

David Janta, Josef Janta, David Večerek

veteran 2012_2veteran 2012_3

 Zanechat komentář

(vyžadováno)

(vyžadováno)

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..